Älykästä tilanhallintaa ja opastusta Lahden AMK:n kampukselle
Rakennusten tilankäyttöä tehostetaan, joten tilanhallintaa, opastusta ja rakennusten mittausdatan hyödyntämistä tarvitaan yhä enemmän. Lahden ammattikorkeakoulussa luotiin järjestelmää kampuksen tilanhallintaan, älykkääseen opastukseen ja rakennusten mittaustiedon avoimen rajapinnan kehittämiseen.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Taloudelliset, ekologiset ja sosiaaliset muutokset näkyvät tilankäytössä: rakennuksia saneerataan uuteen käyttöön, ja tilojen monikäyttöisyys lisääntyy. Tilojen tehostuvalla käytöllä haetaan ekotehokkuutta, energiansäätöä ja suoraa taloudellista hyötyä.
Tilatehokkuus nostaa samalla tilanhallinnan vaatimustasoa. Tilojen varausten ja käytön monitorointi mahdollistaa korkean tilojen hyödyntämisasteen. Digitalisoitunut kiinteistönhallinta ja kiinteistöautomaatio mahdollistavat myös muun muassa energiatehokkuuden lisäämisen.
Tilanhallinnan kanssa saumattomasti toimiva, sähköinen opastusjärjestelmä on avainasemassa koko rakennuksen käytettävyyden kannalta. Toimivan opastuksen luomisessa auttavat digitalisaation tehostaminen ja esimerkiksi paikkatietoteknologiat tai erilaiset, älykkäät teknologiat. Kiinteistön- ja tilanhallinnan kautta voidaan kerätä myös dataa, jonka avulla esimerkiksi rakennuksen eri toimintoja on mahdollista optimoida.
Tavoite: älykkään tilanhallinnan ja opastuksen pilottijärjestelmän luominen
Avoin DigiCampus -kokeiluhankkeen tavoitteena oli luoda pilottijärjestelmä Lahden ammattikorkeakoulun NiemiCampuksen kiinteistön- ja tilanhallinnan, älykkään opastuksen sekä rakennuksen digitaalisten mittaustietojen avoimen datarajapinnan kehittämiseen. Järjestelmä toimii kestävän kehityksen lähtökohdista. Tavoitteena oli myös tulosten valtakunnallinen ja kansainvälinen hyödynnettävyys.
Hankkeen ensimmäinen osatavoite oli testata pilottijärjestelmässä kiinteistön tilanhallintaa valtakunnallista Peppi-ekosysteemiä käyttämällä. Peppi on avoin järjestelmäkokonaisuus, joka tukee koulutusorganisaatioiden opetukseen liittyviä prosesseja yhdistämällä opiskelijoiden, opettajien sekä opintohallinnon tehtävät saman järjestelmäkokonaisuuden alle.
Toisena osatavoitteena oli pilotoida älykästä opastusjärjestelmää.
Kolmantena osatavoitteena oli kehittää avoimen rajapinnan palveluita Peppi-ekosysteemin rajapintoja hyödyntämällä. Tarkoituksena oli myös kehittää tähän yhteensopivia standardoituja rajapintoja muun muassa kiinteistön ja tietoteknisten järjestelmien energiankulutustietojen seuraamiseksi.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Hankkeessa rakennettiin pilottijärjestelmä, jossa toteutettiin opastusjärjestelmän ovinäytöt ja niiden ohjaus, kiinteistöoperaattorin tilanhallinnan integraatio sekä avoimen datan portaali.
Valtaosa opastusjärjestelmästä hankittiin kaupalliselta toimijalta, ja ovinäytöt voitiin toteuttaa hankkeessa pilotoidun järjestelmän pohjalta. Suunnitelman mukaisesti opiskelijatyöllä oli toteutuksessa ratkaiseva rooli, ja se onnistui erinomaisesti.
Kiinteistöoperaattorin tilavarausjärjestelmä saatiin teknisesti integroitua Peppi-ekosysteemiin, mutta lopullinen toiminnallinen testaus jäi hankkeen päättyessä vielä jatkokehitykseen. Avoimen datan portaalin toteutuksessa kokeiltiin Peppi-ekosysteemin portaalia sekä kaupallista pilvipalveluun perustuvaa portaalia, joista pilvipalvelupohjainen portaali valittiin lopulliseksi järjestelmäksi sen monipuolisemman hyödynnettävyyden ansiosta. Portaali saatiin toteutettua siten, että se voitiin ottaa myös käyttöön.
Kenelle tästä on hyötyä?
Lahden AMK:n kampusta käyttäville ja kampuksella työskenteleville sekä muillekin kiinteistö- ja tilanhallinnasta vastaaville ammattilaisille.
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Hankkeen tuloksena saatiin aikaan Lahden ammattikorkeakoulun NiemiCampuksen tilahallintajärjestelmien arkkitehtuurisuunnitelma, jonka pohjalta voidaan kehittää selkeärakenteista digikampusta.
Digikampuksen suunnitelman mukaisesti kiinteistöoperaattorin järjestelmän integraatiota pilotoitiin, ja sen pohjalta rakennettiin lopullinen integraatio otettavaksi käyttöön syksyn 2018 aikana.
Yksi hankkeen merkittävimmistä tuloksista on avoimen datan portaalin avaaminen siten, että avattavien tietojen lisääntyessä portaalia voidaan laajentaa. Alkuvaiheessa portaalin kautta saa muun muassa tila- ja varaustietoja, ja kun kiinteistöautomaatiojärjestelmä saadaan yhdistettyä portaaliin, siinä voidaan välittää myös esimerkiksi kiinteistön energia-, lämpötila- ja läsnäolotietoja.
Tulokset ovat jo herättäneet mielenkiintoa sekä johtaneet useisiin yhteydenottoihin ja keskusteluihin eri toimijoiden kanssa.