Linkitetyn rakennustiedon palvelu Aalto-yliopiston kampukselle
Aalto-yliopiston kampusrakennusten tietomalleja julkaistaan Linked Building Data -palvelussa. Tämä mahdollistaa tiedon jakamisen aiempaa paremmin ja tehostaa esineiden internetiin liittyvää tutkimusta. Palvelua voi käyttää myös opetuksessa.
Mihin etsitään ratkaisua?
Tulevaisuudessa IoT-ratkaisut yleistyvät kiinteistö- ja rakennusalalla. IoT (Internet of Things) tarkoittaa esineiden internetiä eli laitteisiin ja koneisiin langattomasti yhdistyvää internet-verkkoa.
Käytännössä IoT-ratkaisu on esimerkiksi rakennuksen lämpöjärjestelmä, jossa erilaiset mittarit ilmaisevat järjestelmässä oleville sensoreille tietoja halutusta lämpötilasta.
Mahdollisuus yhdistää BIM-malleja eli rakennusten tietomalleja IoT-dataan Aalto-yliopiston kampuksella antaa lisää tehoa IoT-tutkimukseen ja vauhdittaa siten kustannustehokkaiden IoT-ratkaisujen yleistymistä.
Tavoite: BIM-mallit helposti haettaviksi ja linkittymään IoT-dataan
Kokeiluhankkeessa julkaistaan BIM-malleja Aalto-yliopiston kampuksen rakennuksista linkitetyn rakennustiedon palvelussa (Linked Building Data).
Jokainen rakennus tai tila saa oman verkko-osoitteensa, josta sen ominaisuudet ja suhteet voidaan hakea. Lisäksi verkko-osoite toimii linkkinä muuhun informaatioon, sillä hankkeessa yhdistetään BIM-malleja IoT-dataan.
Odotetut tulokset?
Kun kampusrakennusten BIM-mallit ovat saatavilla Linked Building Data-palvelussa, esineiden internetiin liittyvät tutkimustyöt voidaan linkittää yhteisiin tiloihin ja laitteisiin, jolloin tietoa voi jakaa muiden kanssa. Tämä voi antaa lisää tehoa tutkimukselle.
Lisäksi palvelua voidaan käyttää rakennusten tietomalleihin ja rakentamiseen liittyvässä tutkimuksessa ja opetuksessa. Esimerkiksi BIM Lab -laboratorio on kiinnostunut mahdollisuudesta opiskelijaprojekteista, joissa julkaistaan BIM-malleja vanhoista kampusrakennuksista. BIM Lab on 15 professorin yhteistyössä toimiva laboratorio, joka tarjoaa BIM-aiheita käsitteleviä kursseja.
Mitä hankkeessa tehdään?
Linked Building Data -palvelu perustetaan DRUMBEAT-alustalle, joka on jo olemassa oleva avoimen lähdekoodin ohjelmisto.
Kokeiluhanke toteutetaan Aalto-yliopiston ja VisuaLynk Oy:n yhteistyönä. Aalto-yliopisto toimittaa tiedot, ja VisuaLynk vastaa projektin toteutuksesta.
Projektin ensimmäisessä vaiheessa painopiste on kampuksen avoimesti saatavilla olevien BIM-mallien julkaisemisessa. Seuraavassa vaiheessa malleihin linkitetään olemassa oleva IoT-data. Myös asiaan kuuluvat sidosryhmät ja käytännöt rajoitettujen BIM-mallien julkaisusta määritellään.
Viimeisessä vaiheessa suunnitellaan käytäntöjä yhteyksien avaamiseksi malleihin myös Aalto-yhteisön ulkopuolella toimiville ja julkaistaan hankkeen tulokset.
Kenelle tästä on hyötyä?
Kiinteistöihin ja rakennuksiin liittyvää tutkimusta tekeville, alan opiskelijoille ja alan yrityksille.