Avoin paikkatieto mukaan kaavoitukseen
Arkkitehtitoimisto A-Konsultit kehittää kokeiluhankkeessaan digitaalista työkalua maankäytön suunnitteluun. Työkalu auttaa kaavoittajia tekemään laskentaan perustuvia suunnitteluratkaisuja helpommin.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Maankäytön suunnittelua määrittää merkittävästi suunnittelualueen lähtötilanne ja sen eri osa-alueiden edullisuuden arviointi suhteessa kaavatyön tavoitteisiin. Kaavan laatijan tulee päättää, miten arvioida olemukseltaan ja olosuhteiltaan hyvinkin erilaisia ympäristöjä yhteismitallisesti ja objektiivisesti. Poliittisen ohjauksen ja ulkopuolelta tulevien päätösten ohella kaavan laatijan on kyettävä argumentoimaan omat suunnitteluratkaisunsa.
Uudenlaisen työkalun kehittäminen oli tärkeää, koska kaavaprosesseja ja maankäytön ohjausjärjestelmiä on lähivuosina uudistettava vastaamaan tietoyhteiskunnan tarjoamia mahdollisuuksia.
Tavoite: Vakioitu työkalu maankäytön mitoitustyön avuksi
Tavoitteena oli tuottaa avoimeen paikkatietoon perustuva vapaasti käytettävä ja muokattava GIS-pohjainen mitoitusjärjestelmä, jota voidaan hyödyntää erilaisissa maankäytön hankkeissa valtakunnanlaajuisesti. Lisäksi kartoitettiin järjestelmän tuottaman aineiston jatkokäyttömahdollisuuksia esimerkiksi hankkeen havainnollistamisaineiston tuottamisessa.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Hankkeessa jatkokehitettiin ja jalostettiin aiemmissa hankkeissamme käytettyä GIS-mitoitusjärjestelmän prototyyppiä. Maankäytön suunnittelutyökalulla (edullisuusvyöhykementelmä) voidaan arvioida laskennallisesti suunnittelualueen lähtötilannetta ja sen osa-aluiden edullisuutta suhteessa kaavatyön tavoitteisiin avoimia valtakunnallisia aineistoja hyödyntäen.
Hankkeen vaiheet dokumentoitoiin ja julkaistiin yleisesti käytettäväksi (ks. loppuraportti). Lisäksi kartoitettiin mahdollisuuksia käsitellä järjestelmän tuottamaa GIS-aineistoa muissa suunnitteluohjelmistoissa.
Kenelle tästä on hyötyä?
Hankkeen tuloksia voivat hyödyntää kaikki maankäytön suunnittelun parissa työskentelevät.
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Kehitetty järjestelmä tarjoaa jo nykyisellään käyttökelpoisen mitoitustyökalun maankäytön suunnitteluun.
Jatkokehitettynä malli olisi yleistettävissä laajempaan käyttöön hyödynnettäväksi osana digitalisoituja maankäytön suunnittelu-, ohjaus- ja arviointiprosesseja. Järjestelmä tehostaa tiedon käyttöä hyödyntämällä ensisijaisesti olemassa olevaa dataa, jota tuotetaan joka tapauksessa ja joka päivittyy jatkuvasti. Toimintamallin laaja käyttöönotto mahdollistaisi merkittävät kustannussäästöt.