Aktuellt
Försöksprojekt
Läs mer om de pågående försökprojekten här


Panoramavideo för byggplatsdokumentation
Interaktiva panoramavideor hjälper till att följa upp arbetet på byggplatsen. UcMore är ett program som gör videofilmer till ett verktyg för dokumentation av byggplatser.
Läs mer
Massdigitalisering av kommunens bygglovsuppgifter
Projektet, som genomförs av Hollola kommun, går ut på att digitalisera uppgifterna om bygglov. Dessutom skapar man en modell för massdigitalisering som möter kommunernas behov.
Läs mer
Städrobot för byggarbetsplatser
Inom projektet utvecklar NCC Suomi Oy en prototyp av en dammsugarrobot för byggarbetsplatser.
Läs mer
Verksamhetsmodell för dynamisk nätverksplanering i kommunerna
I Kuopio stads projekt utvecklas en verksamhetsmodell för dynamisk nätverksplanering.
Läs mer
Byggnadsinformationsmodeller taggas i stil med sociala medier
Digitala byggnadsinformationsmodeller (BIM) blir mer användbara om de via taggar kan förses med metadata – såsom i sociala medier. Arkkitehdit Sankari Oy testar BIM-taggning med hjälp av prototyper.
Läs mer
Kontroll över dagvattnet
Projektet utvecklade en exakt metod för klassificering av markytan. Med hjälp av metoden hittades ställen inom Imatra stads område där dagvattenproblem kan förekomma.
Läs mer
Kontroll över betongtorkning på byggplatsen
Projektet utvecklade en smart metod som hjälper till när man vill säkerställa att betongen torkar i tid på byggplatsen. Genom den kan även fuktskador på byggnader undvikas effektivt.
Läs mer
Gemensam databas för detaljplaner
Projektet genomförs av Helsingfors stad och utvecklar en digital datamodell som gör det ännu enklare att hantera detaljplaneinformation.
Läs mer
Integrering av 3D-modeller för byggprojekt i kart- och stadsdata
Projektet Vektor3 handlar om framtagning av ett system för presentation av 3D-modeller för byggprojektet integrerade i kartdata och stadsmodeller.
Läs mer
Smidighet på byggarbetsplatser tack vare inomhuslokalisering
På Ramirents byggarbetsplats testas lokaliseringsteknik som gör det enklare att ha kontroll över var i byggarbetsplatsens lokaler lyftanordningarna finns. Med hjälp av exakta positionsuppgifter kan utrustningen användas mer effektivt.
Läs mer