Rakennuskalusto tehokkaasti käyttöön
eRENT Solutionsin hankkeessa kehitettiin kalustonhallinnan palvelualusta, jolla voidaan digitalisoida kaiken rakennuskaluston käyttö. Näin parannetaan kaluston käyttöastetta ja säästetään sekä aikaa että rahaa.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Rakennuskalustoa käytetään nykyisin tehottomasti, vaikka siihen investoidaan paljon. Vuokrattua kalustoa hallitaan pääosin perinteisin keinoin eli puhelimella. Koneiden etsintään kuluu paljon aikaa, ja hävikki on suurta.
Tavoite: rakennuskaluston käyttö ja hallinta tehokkaammaksi
Hankkeen tavoitteena oli luoda rakennusalalle täysin uudenlainen kaluston käytön ja hallinnan toimintatapa. Kalustonhallinnan palvelualusta säästää aikaa ja kustannuksia, pienentää hävikkiä sekä parantaa kaluston käyttöastetta. Viime kädessä tavoitteena oli parantaa koko rakennusalan tuottavuutta.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Aluksi haastateltiin pilottikumppanien työnjohtajia, jotta saatiin kokonaiskäsitys kaluston käytön haasteista. Sen pohjalta kehitettiin palvelualustan prototyyppiversio. Se annettiin pilottikumppanien käyttöön työmaille ja vuokraamoihin.
Palvelussa yhdistettiin oman kaluston seuranta ja vuokrakaluston hallinta, joten työnjohtajan on sen avulla mahdollista pysyä perillä kaikesta käytössä olevasta kalustosta. Omaa kalustoa varten kehitettiin NFC-tunnisteet, joilla voidaan paikantaa koneiden sijainteja matkapuhelimilla. Palveluun alettiin kehittää käyttöliittymää, jossa koneita voidaan seurata karttanäkymässä kategorioittain ja kohteittain. Kalustoinventaario avattiin kaikkien käyttäjien näkyville, jotta yhteiskäyttö lisääntyisi.
Käyttäjiltä saadun palautteen perusteella palvelua muokattiin vastaamaan yritysten tarpeita. Hyötyjä arvioitiin mittaamalla ajan ja kustannusten säästöä, hävikkiä sekä käyttöasteiden muutoksia.
Kenelle tästä on hyötyä?
Rakennusyrityksille ja konevuokraamoille.
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Kaikki pilottikumppanit eivät suunnitelmista poiketen ottaneet palvelua koekäyttöön, mutta kokeilu kattoi kuitenkin toivotut kohderyhmät eli rakennustyömaat ja konevuokraamot. Kokeilun aikana syntyi selkeä käsitys asiakkaiden tarpeista ja vahvistus markkinakysynnästä.
Palvelun kehitystyötä on jatkettu käyttäjälähtöisesti hankkeen loputtuakin, ja siitä ollaan lanseeraamassa kaupallista versiota vuoden 2018 aikana. Kehitetylle ratkaisulle on myös herännyt kansainvälistä kiinnostusta.