Optimaze grafiikkapalvelu jakaa pohjakuvat kätevästi
Rapal Oy:n hankkeessa kehitettiin Optimaze-kiinteistöjohtamisen ohjelmistoon rajapintaa, jonka kautta kiinteistöjen digitaaliset pohjakuvat voidaan jakaa helposti niitä tarvitseville kumppaneille.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Rapal Oy saa jatkuvasti kehitysehdotuksia sovellusalueista, joissa kiinteistöjen pohjakuvista olisi hyötyä. Toistaiseksi pohjakuvien jakaminen ei ole ollut mahdollista, sillä järjestelmästä on puuttunut tarpeellinen rajapinta digitaalisten pohjakuvien helppoon jakamiseen.
Me uskomme, että moderneissa sovelluksissa tulee olla rajapinnat, joista tiedon siirto toisiin sovelluksiin on mahdollista. Uskomme, että verkostoitumalla ja ekosysteemien avulla voimme tarjota asiakkaillemme lisäarvoa. Siksi halusimme tarjota kumppaneillemme työkalut sovellusten kehittämiseen ja palvelun pohjakuvien ylläpitoon.
Tavoite: Pohjakuvat kätevästi käyttöön
Rapal Oy:n hankkeen tavoitteena oli kehittää rajapinta Optimaze-kiinteistöjohtamisenjärjestelmään, johon tallennamme asiakkaidemme pohjakuvat digitaalisessa muodossa. Rajapinnan kautta kolmannen osapuolen kehittäjät voisivat hyödyntää järjestelmässä olevia kiinteistöjen pohjakuvia omissa sovelluksissaan.
Toinen tavoite oli kehittää View3r-kirjastoa, jota voidaan hyödyntää pohjakuvien esittämisessä. Kirjasto mahdollistaa Rapalin laajentamien navigaatioiden hyödyntämisen kolmansissa sovelluksissa. Tämä helpottaa grafiikkadatan hyödyntämistä ja vähentää kynnystä lähteä toteuttamaan sovellusta, joka hyödyntää grafiikkapalvelun tarjoamia pohjakuvia.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Hanke aloitettiin toteuttamalla View3r-grafiikkakirjasto, jolla helpotetaan pohjakuvaa hyödyntävän sovelluksen kehittäjän työtä niin, että kehittäjä saa käyttöönsä perustyökalut pohjakuvan esittämiseen omassa sovelluksessaan. Grafiikkakirjasto mahdollistaa myös sen, että kehittäjä voi laajentaa tai muokata sitä itsenäisesti.
Grafiikkakirjaston jälkeen toteutettiin itse rajapinta. Tässä päädyttiin siihen, että yhden rajapinnan sijasta kehitetäänkin useita rajapintoja. Näistä voidaan hakea pohjakuvan lisäksi muitakin pohjakuvaan olennaisesti liittyviä tietoja. Rajapintaan toteutettiin myös OAuth-autentikaatio, joka mahdollistaa tunnistautumisen rajapintaa käytettäessä sekä käyttöoikeuksien hallinnan. Käyttöoikeuksia on mahdollista rajata yritys- ja rakennuskohtaisesti.
View3r-kirjaston sekä grafiikkarajapinnan valmistuttua mahdollistettiin näiden työkalujen avoin käyttö luomalla tekninen dokumentaatio kaikista rajapinnoista. Lisäksi luotiin esimerkkisovellus, joka hyödyntää grafiikkarajapintaa, View3r-kirjastoa sekä OAuth-autentikaatiota. Rajapintojen tekninen dokumentaatio, View3r-kirjasto sekä esimerkkisovellus julkaistiin kaikkien saataville verkkoon.
Hankkeen aikana rajapinnan toimivuutta on pilotoitu mm. Soikea Solutions Oy:n toteuttamassa ratkaisussa. Pilotissa Optimaze-järjestelmässä olevia pohjakuvia on viety ulkoiseen mobiilisovellukseen, joka mahdollistaa sensoreiden merkitsemisen pohjakuvaan.
Kenelle tästä on hyötyä?
Kehityshankkeemme mahdollistaa ajantasaisen pohjakuvagrafiikan hyödyntämisen sovelluksissa ja yrityksissä, joiden liiketoimintaa ei ole pohjakuvien ylläpito. Loppuasiakkaan ei tarvitse maksaa saman pohjakuvan ylläpidosta eri järjestelmissä. KIRA-digi hankkeessa kehitettävät osiot on korostettu oheisessa kuvassa ja ne koskevat Grafiikkapalvelun osia 2 (Julkinen rajapinta) ja 3 (View3r-kirjasto).
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Hankkeessa saavutettiin tavoiteltu tekninen kokonaisuus, joka mahdollistaa kolmannelle sovelluskehittäjälle olemassa olevien pohjakuvien hyödyntämisen omassa sovelluksessaan.
Tekninen kokonaisuus pitää sisällään seuraavat komponentit:
- Grafiikkarajapinta sekä sitä täydentävät rajapinnat, joista voidaan hakea pohjakuvia sekä niihin olennaisesti liittyviä tietoja
- Rajapintojen tekninen dokumentaatio selventämään rajapinnan käyttöä
- View3r-kirjasto helpottamaan pohjakuvan esittämistä kolmannessa sovelluksessa
- Esimerkkisovellus helpottamaan View3r-kirjaston käyttöä
Näkemyksemme on, että toteutuksella on erinomaiset hyödynnettävyysmahdollisuudet. Hankkeen lopulliset vaikutukset riippuvat viimekädessä siitä, kuinka laajaan käyttöön hankkeessa luodut tekniset toteutukset ajan kanssa päätyvät.