Hyvinkää rakentaa 3D-kaupunkimallin julkisivut joukkoistamalla
Hyvinkään kaupunki kutsuu kuntalaiset mukaan kaupunkimallien 3D-rakennusten rakentamiseen. Valokuvien avulla rakennetaan parempia julkisivuja 3D-malliin.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Suomessa on yli 1.5 miljoonaa rakennusta, joista laadukkaiden 3D-rakennusmallien tuottaminen on suuri urakka. Rakennusten osalta 3D-kaupunkimalli voidaan tuottaa hyvin pitkälle automaattisesti, kun julkisivuteksturoinnit otetaan tarkoista viistoilmakuvista. Lopputulos on erittäin laadukas lentokorkeudelta tarkasteltaessa. Haasteita syntyy, kun tarkastelu siirtyy silmän korkeudelle. Silloin huomataan vääristymiä: yläviistosta kuvatut parvekkeet vääntyvät pitkin julkisivua ja rakennusten edessä olevat puut tai niiden varjot kuvautuvat julkisivuille.
Katutasosta teksturoitujen mallien toteuttaminen toisi kaupungeille kohtuuttomat kustannukset. Tässä kokeiluhankkeessa kuvien tuottamista ratkaistaan joukkoistamalla. Hankkeessa 3D-kaupunkimallin rakennusten julkisivujen tuottamiseen pyydetään kansalaisten ottamia valokuvia.
Tavoite: kansalaisten valokuvat mukaan kaupunkien 3D-rakennusmalleihin
Kokeilussa testataan, voidaanko visuaalisesti laadukas 3D-kaupunkimalli tuottaa hyödyntäen kansalaisten ottamia valokuvia. Julkisivujen 3D-mallien tuottaminen joukkoistamalla voisi tuoda useiden miljoonien eurojen kustannussäästöt.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Kokeilu toteutetaan kahdella vaihtoehtoisella toimintaprosessilla, joiden perusteella tehtiin suositus etenemispolulle. Ensimmäisessä toimintaprosessissa kansalaiset tuottivat rakennusten julkisivujen valokuvat. Toisessa toimintaprosessissa kansalaiset myös käsittelivät kuvat ja kiinnittivät ne vektorimuotoisten 3D-rakennusten julkisivuiksi. Kokeilussa hyödynnettiin selainpohjaista 3D-kaupunkimallia, josta kansalaiset valitsivat haluamansa LOD2-tasoisen rakennuksen ja tuottivat siihen liittyvät julkisivukuvat.
Jotta voimme sopia valokuvien tekijänoikeuksista, Julkisivut3D-palveluun rakennettiin kirjautumisjärjestelmä kuvanlähetystoiminnon yhteyteen.
Kenelle tästä on hyötyä?
Kokeilusta hyötyvät kaikki rakennetun ympäristön organisaatiot, jotka tuottavat ja hyödyntävät toiminnassaan 3D-kaupunkimallia (mm. kaupungit, kaupunkia kehittävät yritykset ja Maanmittauslaitos). Hankkeesta hyötyvät myös kaupungin kehittämiseen osallistuvat ja sitä seuraavat kansalaiset.
Syntyvä 3D-palvelu joukkoistustoimintoineen julkaistaan kansalaisille ja tulokset luovutetaan avoimesti Ympäristöministeriölle. Maanmittauslaitos voi jatkossa hyödyntää kehitettyä prosessia julkisivujen tuottamiseen avoimen 3DCityDB:n kautta KMTK-tietovarantoon.
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Kokeilussa syntyi uusi toimintamalli teksturoitujen 3D-rakennusten tuottamiseen joukkoistamalla. Kokeilussa luotu palvelu on skaalattavissa helposti valtakunnalliseksi. Edellytys palveluun liittymiselle on, että kunta on tuottanut LOD2-tasoiset 3D-rakennukset.
Nyt kun ohjeistukset ovat olemassa, voidaan joukkoistusta toteuttaa jatkossa vaikka projektiluontoisesti, jotta tulevaisuudessa olisi käytössä laadukas kaupunkimalli katutason tarkasteluun.
Hankkeen aikana huomasimme, että mobiilitoiminnallisuutta ei ollut huomioitu hankkeen määrittelyvaiheessa. Yksittäisen valokuvan lähettäminen mobiililaitteella mobiililaitteen tunnistamasta sijainnista lisäisi käytettävyyttä huomattavasti ja tulisi jatkossa sisällyttää toiminnallisuuteen. Suunnittelemme mobiilitoiminnallisuuden kehittämistä jatkohankkeena.
Hankkeessa kehitettiin työkaluja julkisivujen kuvankäsittelyyn 3D-palvelun kautta (prosessi2). Kattavampien ja loppuun saakka tuotteistettujen kuvankäsittelyominaisuuksien kehittäminen vaatisi laajemman kehityshankkeen.