Tietomallilla dynamiikkaa palosuunnitteluun
Sigge Arkkitehdit Oy:n kokeilussa tehostettiin arkkitehdin ja palosuunnittelijan välistä yhteistyötä. Helposti jaettava tietomalli poistaa turhia työvaiheita ja lisää suunnittelijoiden vuorovaikutusta.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Arkkitehdin tuottama rakennuksen tietomalli ei sovellu suoraan paloteknisen suunnittelun lähtökohdaksi. Arkkitehdin malli sisältää paljon tietoa, joka ei ole olennaista palosuunnittelijan tekemien simulointien kannalta, ja mallin tarkka resoluutio aiheuttaa ongelmia.
Poistumisaika- ja palosimulointeja varten palosuunnittelija on tehnyt rakennushankkeessa erillisiä malleja, jolloin on tehty päällekkäistä mallinnusta ja työn tehokkuus on kärsinyt. Erillisellä mallinnuksella ei myöskään välttämättä ole tavoitettu suunnitelman kaikkia tilallisia ratkaisuja ja mallissa on voinut olla virheitä.
Tavoite: yhteinen tietomalli arkkitehdin ja palosuunnittelijan käyttöön
Kokeiluhankkeen tavoite on tutkia ja dokumentoida prosessi, jossa arkkitehdin tuottamaa tietomallia voidaan hyödyntää suoraan paloteknisen suunnittelun lähtötietona. Hankkeessa selvitetään, missä muodossa arkkitehtimallin tuonti palomallinnukseen onnistuu siten, että tarvittavat tiedot säilyvät ja ovat muokattavissa.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Kokeiluhankkeessa etsittiin parasta mahdollista reittiä tietojen välitykselle arkkitehdin ArchiCAD-mallista PyroSim-ohjelmaan. Prosessin tärkeimpiä osia olivat rajapintojen tunnistaminen, tiedonsiirto, mallityöskentely ja vertailu perinteiseen prosessiin. Lisäksi luotiin ohjeistus uudesta työtavasta sekä arkkitehdeille että palosuunnittelijoille.
Tärkeässä roolissa oli myös hankkeen osapuolien yhteistyön kehittäminen. Ohjelmistotyöskentelyn lisäksi tarkasteltiin ja dokumentoitiin, miten havaitut huomiot raportoidaan osapuolille ja miten ne siirtyvät suunnittelunohjaukseen.
Kenelle tästä on hyötyä?
Kokeiluhankkeen tuloksista hyötyy koko rakennushanke, koska palosimulaation tulokset saadaan mukaan suunnittelun ohjaukseen ja tarvittavia tilallisia ja toiminnallisia muutoksia pystytään vertailemaan ja pohtimaan koko hankeryhmän kesken. Simulaatiot pystytään tekemään myös aikaisemmassa vaiheessa ja niitä voidaan tehdä yhden sijasta useita suunnitelman kehittyessä.
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Hanke loi kokonaan uuden toimintatavan arkkitehti- ja palosuunnittelun yhteistyöhön. Tietomalli voi palvella montaa suunnittelualaa, vähentää päällekkäistä työtä ja näin tehostaa koko suunnitteluprosessia.
Simuloitu tieto tukee rakennussuunnittelua ja takaa, että suunnitelma on kustannustehokas, arkkitehtonisesti laadukas, turvallinen ja terveellinen. Rakennushankkeen laatu paranee, kun erilaisia vaihtoehtoja pystytään testaamaan jo suunnittelun alkuvaiheessa ja esimerkiksi laskentaan tuotettu materiaali on tarkempaa ja ratkaisut punnittuja. Poistumisaika- ja palosimulointimallit ovat tarkempia ja visuaalisempia, koska niiden aineistona on arkkitehdin ajantasainen suunnitelma.