Betonin kuivuminen hallintaan rakennustyömaalla
NCC:n hankkeessa kehitettiin älykästä menetelmää, jonka avulla voi varmistaa, että betoni kuivuu aikataulussa rakennustyömaalla. Näin myös rakennusten kosteusvauriot pystytään välttämään tehokkaasti.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Työmailla betonin kuivuminen aikataulussa on tärkeää paitsi kustannusten, myös rakenteellisten kosteusvaurioiden välttämisen kannalta. Betonivalujen kuivumista odotellessa rakentaminen ei etene, sillä esimerkiksi kostean betonilattian päälle ei voi asentaa muovimattoa.
Tavoite: betoni kuivumaan aikataulussa uuden menetelmän avulla
Hankkeen päätavoite oli kehittää uudenlainen kustannustehokas ja älykäs menetelmä betonin aikataulun mukaisen kuivumisen varmistamiseksi ja rakenteellisten kosteusvaurioiden välttämiseksi. Samalla pyrittiin kartoittamaan riskirakenteita ja niiden kuivumisen edistymistä.
Toissijaisena tavoitteena oli arvioida langattomien tiedonsiirtomenetelmien (esim. Wirepas, Lora ja Sigfox) toimintaa työmaaympäristössä.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Hankkeessa yhdistettiin IoT-ratkaisuja rakentamisen aikaiseen kosteudenhallintaan. IoT (Internet of Things) eli esineiden internet tarkoittaa internet-verkon laajentumista fyysisiin laitteisiin ja koneisiin, kuten ilmankosteus- ja lämpötila-antureihin.
Hankkeessa tutkittiin kolmen erilaisen anturiratkaisun toimivuutta rakenteilla olevassa asuintalossa. Sen pohjalta kehitettiin seurantajärjestelmä, joka mittaa betonivalun sekä huoneilman lämpötilan, kosteuden ja ilmanpaineen. Kuivuvan betonin rakennekosteutta mitattiin kriittisistä pisteistä. Seurattaviin huonetiloihin asennetuista antureista mittaustieto siirrettiin langattomilla menetelmillä pilvipalveluun.
Lisäksi rakennettiin käyttöliittymä, jonka avulla työmaan johto pystyy seuraamaan sisäilman olosuhteita ja kuivumisen edistymistä. Kun olosuhteet eivät olleet optimaaliset, järjestelmä hälytti työnjohdon suorittamaan korjaavia toimenpiteitä.
Mittaustietoja analysoitiin koneoppimisen menetelmillä kuivumisprosessin ennustettavuuden parantamiseksi.
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Kehitetyllä ratkaisulla pystyttiin onnistuneesti valvomaan betonin kuivumisolosuhteita. Toteutus on myös kustannustehokas. Lisäksi osoittautui, että ratkaisulla saatiin aikaan merkittäviä kustannussäästöjä työmaan lämmityskustannuksissa, mitä ei osattu odottaa. Hankkeessa kerättyä dataa voi hyödyntää myös tulevien kohteiden toteutusta suunniteltaessa.
Toimintamallia ja järjestelmää tullaan jatkokehittämään yhdessä soveltuvan palvelun kaupallistavan toimijan kanssa. Tavoitteena on myös laajentaa käyttöä soveltuvin osin muihin Pohjoismaihin.
Kenelle tästä on hyötyä?
Rakennusinsinööreille ja rakennustyömaan työntekijöille sekä urakoitsijoille.